Det finns inte en specifik punkt som går att peka på när man lyfter fram hälsokost, utan detta kan syfta på ett antal olika ting. Det kan vara tal om vitaminer, mineraler, naturliga läkemedel eller diverse kosttillskott. Ibland kan det till och med syfta på ordinär hälsosam mat. Det som alla de olika exemplen dock har gemensamt är att de intas för hälsans skull.

I den här artikeln kommer vi att lite lätt gå in på ämnet kring hälsokost och mer specifikt kreatin. Besök även gärna Hälsokostoteket för att ta en närmare titt på proteinpulver, kreatin och vitaminer som kan hjälpa dig på vägen mot en mer hälsosam vardag.

Vad kreatin är och hur det fungerar

Det är svårt att tala om hälsokost och kosttillskott utan att nämna kreatin. Du finner detta ämne i dina egna muskler, och det skapas under matsmältningsprocessen. Kreatin går att hitta i fisk och kött, men du kan även inhandla det som ett kosttillskott. I skrivande stund dras kosttillskottet nytta av för att öka prestationsförmågan. Dina muskler får helt enkelt en liten boost av energi för att klara sig bättre under träningspassen.

Det finns dock en maximal mängd kreatin som kroppen håller fast i innan överskottet rensas bort, så om du redan har nått den här maxgränsen kommer kreatin i form av kosttillskott inte att göra mycket för dig. Om så inte är fallet är det fullt möjligt att använda kreatin för att få den där energiboosten som dina muskler kanske behöver. Köp kreatin här eller kika på andra händiga kosttillskott.

Andra kosttillskott som flitigt används

Hälsokost består som sagt inte bara av kreatin, utan det finns en lång rad kosttillskott som kan göra under för din hälsa. Ett vanligt kosttillskott som har blivit mycket populärt är vitaminer och mineraler på burk. Kanske känner du dig trött dagligen på grund av järnbrist och tar därför en järntablett för att se till så att kroppen når en optimal järnnivå.

Vitaminer är givetvis av yttersta vikt för att garantera att vår hälsa är på topp. Om man saknar några av vitaminerna som kroppen behöver leder det bland annat till trötthet, koncentrationssvårigheter och samtidigt ökar risken för sjukdomar. Lyckligtvis nog kan du köpa tabletter i form av A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin och fler därtill för att vara mån om din hälsa.

Sist men inte minst ska vi lite snabbt lyfta fram proteinpulver. Det här kan vara ett gynnsamt kosttillskott för dig som flitigt tränar och vill se till att du får i dig tillräckligt med protein. Detta gynnar därför även veganer som ibland saknar nog med protein.